Столтенберг: Сътрудничеството между ЕС и НАТО се превръща от изключение в правило

Борбата с тероризма предвижда политически, дипломатически и икономически – цивилни мерки

“Сътрудничеството между ЕС и НАТО се превръща от изключение в правило.“ Това заяви генералният секретар на Организацията Йенс Столтенберг пред комисията по външни работи на Европейския парламент. Той отбеляза пред представителите, че срещата на държавните и правителствените ръководители от Пакта в Брюксел по-късно през май ще бъде кратка, но важна, особеното заради присъствието на новите президенти на Съединените щати и на Франция.

“Ще бъдем 29, защото ще присъства и представител на Черна гора, до няколко седмици всички държави от Алианса ще са ратифицирали членството на страната“, посочи Столтенберг. По повод темите на заседанието той посочи трансатлантическите връзки, подялбата на разходите и борбата с тероризма. Според него борбата с терористите предвижда политически, дипломатически и икономически – цивилни мерки.

"Има и военен елемент в борбата с тероризма, както показват действията срещу “Ислямска държава“", добави генералният секретар. “Приветствам силната европейска отбрана. С развитието на плановете в тази област, ЕС трябва да допълва усилията на НАТО, а не да се съревновава с тях“, коментира Столтенберг.