Ева Майдел: Най-опасните фалшиви новини са тези с политически заряд и пропаганда

Майдел вижда ролята на обучението по медии като централно за справянето с проблема „фалшиви новини“

„Най-опасните фалшиви новини и алтернативни факти са тези с политически заряд и пропагандата от чужди правителства с цел дискредитиране на нашите европейски ценности. Големият въпрос, на който се опитваме да отговорим, е „Как да избегнем поляризирането на нашите общества и да запазим консенсусния характер на демокрацията?“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дебат в Брюксел на 3 май 2017 г., Световния ден на свободата на печата, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Ева Майдел и редактори на водещи европейски медии като Гардиън, Юрактив, както и авторитетни медийни експерти дискутираха на тема „Медийната грамотност и гражданите: намиране на факти в епохата на пост-истината (post-truth)“. В организираното от Европейската асоциация на издателите на вестници събитие участва и Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта, Тибор Наврачич.

"Ако не искаме да легитимираме фалшивите новини ние, политици, журналисти и редактори, трябва активно да ги разобличаваме и да държим на високите етични стандарти на информираност“, допълни българският евродепутат.

Ева Майдел вижда ролята на обучението по медии като централно за справянето с проблема „фалшиви новини“ в онлайн платформите. „Във времена, в които социалните медии променят коренно медийната среда е нужно да потърсим отново баланса между независимата журналистика и свободата на словото. Днес всеки от нас може да създава и разпространява съдържание в голям мащаб, но не всички се придържат към етичните кодове на журналистиката за достоверност на информацията. Медийната грамотност сега е по-ценна от всякога, за да запазим свободата на словото като основна демократична ценност.“