Велико Търново в топ дестинациите за Гергьовден

Животът

05-05-2017, 07:00

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Велико Търново се оказа сред най-предпочитаните дестинации за почивка в България през предстоящите три почивни дни около Гергьовден, съобщи Kmeta.bg. В Старата столица, както и в близкия архитектурен резерват Арбанаси голяма част от хотелските стаи, включително и луксозните апартаменти и студия в четиризвездните хотели вече са заети. Част от тях са резервирани и платени още преди месец. Все по-малко остават свободните стаи и в къщите за гости.

От хотелиерския бранш съветват желаещите да прекарат предстоящите три почивни дни във Велико Търново и района да не чакат последния момент, а да използват дните през седмицата за резервация на нощувки. Пресни и свежи салати, гергьовски трапези и чевермета са кулинарните изкушения, с които ресторантьорите привличат клиенти.

Старопрестолният град бе пълен с туристи и през отминалите три почивни дни – 29, 30 април и 1 май. Почти цялата леглова база както в старата столица, така и в Арбанаси бе заета. Над 30 000 българи и чужденци са прекарали свободното си време в болярския град и китното селце, сочат изчисленията.

Доказателство за цифрите е и статистиката на музейните посещения – повече от 10 500 туристи са влезли в музеите само за три дни. Крепостта Царевец остава най-предпочитана с около 6500 посетители за периода 29 април – 1 май. Над 2000 от тях са чужденци. По 1000 са били туристите във великотърновския музей ала Мадам Тюсо, средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици”, църквите и Констанцалиевата къща в с. Арбанаси.