Георги и Габриела са най-често именуваните в Добричка област

През 2016-та година новородени са и Джансу и Дилара

С течение на времето се променят и имената, които родителите избират за своите наследници. През 2016 г. са използвани 606 различни имена за родените 1466 деца в областта, а 10 деца имат двойни имена. За сравнение преди пет години през 2011 г. имената са 970 за родените тогава 1 843 деца в област Добрич. По принцип момчетата са повече от момичетата - 758. В гр. Добрич са проплакали 45.2% от всички родени в област Добрич. Преди пет години те са 46.4%. През горещите юни, юли и август са се появили 27.4% от родените през 2016 г. в областта. Близнаците родени през 2016 г. са 50, съобщават от ТСБ в Добрич.

Най- много са момичетата с името Габриела - 16 от всички момичета, следва Симона и Никол по 12. На трето място е Виктория - 10. Често срещани са също Рая, Александра, Дария, Ванеса, Елиф, Сияна и София. Много популярното в близкото минало име Мария през 2016 г. е дадено само на 4 момиченца, а само преди пет години то е било най - актуално. 

При момчетата, най-разпространеното име е Георги – 23. Второто по популярност име е Мартин - 16 момчета. С имената Иван и Кристиян са именувани съответно – 15 и 13 от момчетата. Често срещани са Виктор, Димитър, Александър, Никола, Николай, Калоян и Джан. Иван е било водещо име за новородените момченца само преди пет години.

Традиционните имена, преобладаващи при по-възрастните поколения, все по-често се изместват от нови, взаимствани от телевизионните сериали излъчвани през годината.  В областта си имаме нашите Джансу и Дилара. Името на Йовковата Албена, така характерна за Добруджа за поредна година не е направило впечатление. Най - често имената започват с буква „Д” - 57 различни имена дадени на 125 деца.

От родените през 2016 г. Гергьовден ще празнуват 57 деца с имена Георги, Гергана, Габриела, Галя, Галин, Галина, Ганка, Гинка и Галена. През месец май освен за именният си ден ще бъдат поздравени и за първи рожден ден общо 6 деца в областта. През м. май 2016 г. са родени 112 деца в родилните домове на област Добрич.

За страната, за поредна година, сред новородените момчета най-разпространено е името Александър, следвано от Георги и Мартин. При момичетата най-предпочитаните  имена са Виктория, Мария и Никол.