Дипломати и почитатели на изкуството се запознаха с творчеството на Дорит Фелдман

Пловдив Лайф

05-05-2017, 15:49

Снимка:

ГХГ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събитието беше посветено на Националния празник на Израел

Откриването на концептуалната изложба „Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)“ на известната художничка от Израел Дорит Фелдман събра пловдивската културна общественост, дипломати, представители на  общинското ръководство и на дружество „Шалом“ в Залите за временни експозиции на Градската галерия.

Представени са 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба. Колекцията е допълнена от видео инсталация, наречена "Думите на земята".

Събитието беше посветено на Националния празник на Израел - Деня на независимостта и по този повод сред официалните гости на откриването беше посланикът на Израел у нас Н.пр. Ирит Лилиан. Тя поздрави авторката Дорит Фелдман, кураторката й Шърли Мешулам, нейния продуцент Йосиф Бен-Басат, както и пловдивската еврейска общност. В чест на празника прозвуча на иврит „Песен за Йерусалим“, изпълнена от Розалия Робова, ученичка в НХГ„Цанко Лавренов“, и изпълнение на акустична китара от младия Давид Шуменов. Заместник-кметът на Пловдив по култура и туризъм Амелия Гешева покани Дорит Фелдман и колегите й да реализират и други артистични прояви под знака на големия културен проект Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
По определението на куратора Шърли Мешулам: „Изложбата представя рефлективно-концептуални основи, съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.
Произведенията в изложбата, вдъхновени от философски текстове и съвременна поетическа литература, от морфологията на израелски и други древни места, като тези в Европа и в Пловдив, могат да се видят в Градската галерия до 16 май.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"