Унгария оспорва в Съда на ЕС решението на ЕК за квотите за бежанци

Унгария е изложила в 10 аргумента позицията си защо според нея това решение е противозаконно

Унгария е подала в Съда на ЕС искане да се отмени решението на вътрешните министри на Евросъюза от 2015 г. за задължителни квоти за разпределяне на бежанци. Това посочва министърът на правосъдието на Унгария Ласло Трочани в интервю за австрийския "Пресе", предаде ТАСС.
По думите на Трочани, цитиран от ТАСС и БТА, делото ще започне да се гледа на 10 май. Будапеща оспорва решението, прието с мнозинство на среща на вътрешните министри на страните от ЕС през септември 2015 г. за разпределянето на над 100 000 мигранти, временно настанени в Гърция и Италия, според квоти във вътрешността на ЕС.
Унгария е изложила в 10 аргумента позицията си защо според нея това решение е противозаконно, допълва Трочани.
Той поясни, че ако страната му изгуби делото, то ще приеме това решение.
Европейската гранична служба Фронтекс трябва да има правомощия да извършва депортиране на нелегални мигранти в цяла Европа, посочва още в интервюто си за "Пресе" унгарският министър на правосъдието.
Според него основният проблем на миграционната политика на ЕС е съществуващата практика на разселване на мигранти според квоти, определени от Еврокомисията, и неефективните мерки по депортирането на нелегални мигранти.