Албена и Бялата лагуна са сред 11-те български плажа с 5 звезди за качество

Високото отличие е за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят

Албена и Бялата лагуна са сред 11-те български плажа, които получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат още „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.

Нов участник за инициативата е „Бялата лагуна“ в община Каварна, която се включва за пръв път. Яхтеното пристанище „Марина Диневи“ също ще получи документ за качество. Всички 12 обекта, които кандидатстваха за сертификат тази година, го получават, съобщи за „Монитор“ Станимир Георгиев, председател на УС на българското движение „Син флаг”.

Той уточни, че от списъка отпада „Слънчев бряг-север“, където все още има концесионни неуредици. Все пак родните плажове, които ще са част от световната ранглиста, се увеличават спрямо миналата година, когато тяхната бройка беше 10. Общо плажовете у нас са около 238, от които близо половината са отдадени за стопанисване.

Кандидатстването за документа е доброволно, като подготовката за това започва още в края на миналата година. Таксата за участие е приблизително 420 евро, като се определя в зависимост от големината на ивицата и се плаща на международната организация за разглеждане на документите. Аз не мисля, че тарифата може да е проблем за който и да е концесионер, коментира Георгиев. Според него въпреки таксите, които стопаните плащат на държавата, те получават много добри приходи от плажовете. Интересът на концесионерите е печалбата от ивиците, много малко искат да подобрят нещо, за да участват, счита още експертът. По думите му организацията се е свързала с повече от 100 стопани на плажове у нас, но не е имало интерес за участие в инициативата. И затова работим основно с традиционни участници, посочи още Георгиев.

Макар стопаните на ивиците да не проявяват голям интерес, при потребителите тенденцията е обратната. Все повече туристи проверяват дали плажът има документ за качество. Основно серификатът се търси от чуждестранни гости, които избират място за почивка и летуване у нас, посочи експертът. Георгиев заяви още, че в последно време големите туроператори поставят като условие към плажовете те да имат документ за качество.