Румен Петков: Мажоритарният избор не означава непременно, че ще изберем най-достойния

Задължителната казарма няма да се случи, няма желаещи да работят в армията, дори срещу заплащане

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев получава тежко наследство в МВР от Румяна Бъчварова. Това обяви в ефира на bTV Румен Петков от АБВ.

"Радев наследява демотивиран състав от Бъчварова и ще трябва да стабилизира системата. Освен това има недокомплект в МВР, ще трябва да се справи с проблемите с бежанците, с битовата престъпност и контрабандата", смята Петков.

Той е категоричен, че идеята на Обединените патриоти, които вече са във властта, за задължителна казарма няма да се реализира. "И сега има недостиг на 5 хил. души в армията и то срещу заплащане", припомни той. Според него новият военен министър Красимир Каракачанов ще трябва непременно да осигури по-достойно заплащане за наетите в армията.

Относно референдума и въпроса за мажоритарния вот той смята, че българите не са направили информиран избор в допитването, защото не се е състоял реален дебат. "Мажоритарният избор не означава непременно, че ще изберем най-достойния", смята Петков.

Румен Петков изрази мнение и за избора на Владислав Горанов за финансов министър. „Владислав Горанов е добър финансов министър, но не съм оптимист за кабинета „Борисов 3“. Той добави, че е горд, че в правителството имало 4-има министри от Плевен – Владислав Горанов, Цецка Цачева, Красимир Каракачанов и Ивайло Московски. Петков е също родом от Плевен.

Петков защити и главния прокурор Сотир Цацаров в скандала „ЦУМ гейт“. „Това вече стана сериал“, неглижира темата бившият вътрешен министър, но добави, че Цацаров трябва да каже по-категорично какво точно му е искал бизнесменът Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ.