9 ленти ще спорят за приза „Най-добър филм“ на кинофестивал „Златната липа“

България влиза в конкурсната програма с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава“

Девет филма, произведени през 2016 г., са включени в официалната конкурсна програма на V-тото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 3 до 7 юни. За голямата награда „Най-добър филм“ ще спорят творби на автори от Сърбия, Грузия, Полша, Дания, Русия, Чехия, България, Германия и Естония.

България влиза в конкурсната програма с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава“. Това е второ участие на режисьорския дует в конкурсната програма на „Златната липа“. През 2015 година филмът им „Урок“ спечели голямата награда на фестивала. Историята, разказана в  „Слава“, отново е по действителен случай, вплетен умело в художествения сценарий на кинолентата – кантонер намира милиони левове на влаковите релси и ги връща. За награда получава нов часовник, който скоро спира да работи. В министерството са изгубили стария му часовник. Човекът започва отчаяна битка за стария си часовник и за изгубеното си достойнство.

По традиция журито на „Златната липа“ ще присъди и награди най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добра актриса, а Съюза на българските филмови дейци ще връчи своето специално отличие. Със сигурност най- голям интерес отново ще предизвика специалният гост на фестивала и наградата за цялостен принос в киното, която досега са получили Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015) и Татяна Лолова (2016).