Й. Йорданов: Да бъдем силни и обичащи и да приветстваме живота (видео)

Добричлии почетоха 9-ти май

С общоградско поклонение и поднасяне цветя на Паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война добричлии почетоха 9 май - Ден на победата и Ден на Европа. Преди началото на събитието в 9,30 часа от храм ‘Свети Георги” тръгна шествие на световната инициатива „Безсмъртният полк”. Наши съграждани, както и представители на руската общност в града ни, шестваха с портрети на свои близки, взели участие в антифашистката борба.
 „Днес, когато след 72 години отново се връщаме към паметния край на Втората световна война- погром, белязан с безумното унищожение на човешкия род, днес, повече от всякога, ми се иска да кажа на всички мой съграждани – Да приветстваме живота! Да приветстваме правото на всяко човешко същество да живее, да се развива, да обича, да бъде. Силният не унищожава, силният дава шанс за диалог, за взаимност. Уверени в собствената си уникалност и значимост, да бъдем силни и обичащи и да приветстваме живота”, заяви в своето слово Йордан Йорданов, кмет на община град Добрич.
Според  доклад, базиран на  Министерството на отбраната на Руската федерация, загубите на Съветският съюз по време на войната възлизат на 41  979 000 души, а не са  27 милиона, както се считаше десетилетия наред. 12 000 българи загиват в сраженията по бойните полета в Европа. 350 са добруджанци, които също са намерили смъртта си в битките. Някой от участниците, като тези от 46-и Пехотен Добрички полк загиват след подписването на примирието в Берлин, в боевете на 14-15 май в районите на Австрия и Хърватска. Нашият дълг към тях остава и днес, защото вече 15 години не се прави нищо, за да се постави паметна плоча с имената на 110 загинали добруджанци - издирени от историците на РИМ Добрич.
Венци и цветя на паметника поднесоха народните представители г-н Живко Мартинов, г-н Даниел Петков, Оксана Жерновая, Консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна, Областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, както и членове на кметския екип, ветерани от войната, ученици и много граждани. 

Източник: МГ Добруджа