Плевенски успехи на Европейското първенство по Шотокан Карате-До!

Когато човек преследва неотклонно целта си, той рано или късно успява да я постигне

Сериозни плевенски постижения на Европейското първенство по Шотокан Карате-До! Милена Кирниколова, треньор на Спортен клуб по карате "Спартак 14" - Плевен сподели за Plevenutre.bg, че тази година клубът отбеляза поредния си голям успех. 

"Голям, защото големи са ни мечтите. Когато човек преследва неотклонно целта си, той рано или късно успява да я постигне. Ще започна с благодарностите, с които обикновено някои завършват. Благодаря на целия екип - това са треньори, родители и деца, които направиха възможно това невероятно добро участие на Европейското в Суботица, Сърбия, от 5 до 7 май. Всички знаем, че спортът е за здраве и за удоволствие първоначално, а чак след това за слава и пари. Нашите състезатели знаят, че когато се прекрачи тази граница е възможно да възникнат проблеми. Затова ние стоим здраво стъпили на земята, и когато слязат от стълбичката те вече са наясно, че са бивши шампиони и трябва отново да се борят. Стараем се да изграждаме в техния характер точно тези качества и точно тези виждания", коментира Милена Кирниколова.

"Самото първенство беше изключително силно и трудно, конкуренцията става все по-голяма. Направихме добро участие на базата на това, че тренираме три пъти седмично с по-малко от необходимите финансови възможности. Въпреки това, децата се справиха отлично!", отбеляза треньорът на "Спартак 14".

От 15 участници на Европейската купа плевенският клуб има седем медала и от 10 участници на Европейското първенство има пет медала. Общо от тях пет са златни, два са сребърни, останалите са бронзови.

Златните медалисти в детската европейска купа са 9-годишният Тихомир Тодоров в дисциплината санбон кумите, другият е Петър Радуловски при 10-11-годишните. Другите златни медалисти на престижното европейско първенство са Марк Томов, Мирела Йолова и Натали Йонкова. Сребърни медалисти при децата са Константин Василев в дисциплина ката 8-9 годишни момчета, а при юноши 14-15-годишни в кумите е Станислав Добрев. Бронзови медалисти при най-малките в санбон кумите, 8-9-годишни са Никол Ангелова, Далия Гочева, Станислав Станчев и Гергана Атанасова при 12-13-годишните в дисциплината шобо-кумите. Бронзови медали за клуба донесоха още Ивайло Боев и Тодор Тодоров при 16-17-годишните юноши в дисциплина кумите.

Редно е да се отбележи, че от 9 златни медала на целия национален отбор 3 от тях са плевенските!

"Във всяко дете виждам голям потенциал. Ще се радвам, ако продължат да проявяват същото отношение към карате, да го правят със сърце и удоволствие, да участват безкористно. Въпреки това, ще се радвам, ако обществеността признае техните постижения и осъзнае това, че тези малки деца, които го правят с голямо сърце, го правят единствено и само за имиджа на България, Плевен и клуба ни", коментира Милена Кирниколова.

Маринела Петрова, треньор и състезател: Учим децата на дисциплина, самоувереност, самоконтрол

"Много е трудно да си състезател и треньор. Трудна ми беше подготовката, защото пет години може би не се бях състезавала активно, но се постарах да си върна силата, бързината и издръжливостта. Тръпката на терена ми харесва, затова ще продължа да се състезавам и ще се опитам и на световното. Играя в дисциплината ката жени отборно 21+ с Боряна Илиева и Екатерина Ядкова. Каратето ми носи щастие. По-голямо щастие ми носят децата, когато те се състезават и ни носят медали. Учим ги на дисциплина, самоувереност, самоконтрол", сподели Петрова, която заедно със съотборничките си завършиха на престижното четвърто място в Суботица.