Е. Захариева: Дано Габриел получи ресор "дигитализация", той е един от най-важните в ЕК

Убедена съм, че Мария Габриел ще се представи блестящо в Брюксел

Мария Габриел е изключително подготвен човек, убедена съм, че тя ще се представи блестящо в Брюксел. Това коментира в ефира на Нова Телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"Връзката на Мария Габриел с Еврокомисията е ежедневна, в същото време тя много добре познава българската действителност и всяка седмица е тук", каза Захариева. Тя добави, че Габриел е в Европарламента вече 8 години, което ѝ дава широк поглед по европейските въпроси.

На 16 май 37-годишната Мария Габриел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер, който трябва да определи нейния ресор, а след това й предстои и изслушване в Европейския парламент. Очаква се Габриел да получи от Юнкер ресор „дигитализация”.

„Дай Боже да получим този ресор. Това е един от най-важните ресори в Европейската комисия”, заяви Захариева.

„Очевидно няма какво лошо да се каже за Мария Габриел. Единственото, което се измисли е, че тя е заместник-председател на Европейската народна партия, което е постижение за България”, каза още тя.

Тя коментира и защо е приела да стане външен министър. „Чувствам се подготвена за този ресор. Не бих приела пост, за който не се чувствам подготвена. Чувствам се доста удобно в този стол”, подчерта Екатерина Захариева.

Колкото до правосъдната реформа, която наблюдава като вицепремиер, Захариева заяви, че това е един от най-важните приоритети за правителството. На въпрос как ще работи с правосъдната министърка Цецка Цачева, тя посочи, че двете заедно ще работят за правосъдната реформа, която засяга цялото правителство, а не само един министър.