Горанов: Заплатите на учителите могат да се повишат с повече от 15 %

Горанов добави, че графикът е такъв, че до края на мандата учителските заплати ще се удвоят, а мандатът е 4-годишен

Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат учителските заплати, може да е с над 15%. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти по повод обявеното от образователния министър увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември.

"Продължава да не е ясно с колко ще се вдигнат. Това са вероятно разчети правени от просветния министър. Така или иначе за увеличение се говори от 1 септември. Много преди това ще е ясно числото", коментира Горанов. "Аз казвам, че може да са над 15%. Това не е наддаване, а въпрос на изчисления и прецизиране на механизма", добави той. Горанов добави, че графикът е такъв, че до края на мандата учителските заплати ще се удвоят, а мандатът е 4-годишен.

На въпрос дали българския бизнес се възползва максимално от плана "Юнкер" финансовият министър отговори, че нашият бизнес не е свикнал да го използва в пълна степен. Липсата на възможност за публично-частно партньорство говори за устойчива законодателна рамка и допълнително ограничава възможностите да ползваме плана Юнкер, но от друга страна имаме около 560 млн. евро, които се очаква да се постигнат като инвестиции на база на операциите, които се извършват от плана "Юнкер в България", което ако го мерим през БВП на глава от населението е доста сериозно постижение спрямо европейското", обясни Горанов.