Американският посланик Ерик Рубин на първа официална визита в Стара Загора

Основното предизвикателство пред кмета е да задържи младите хора в града

Американският посланик у нас Ерик Рубин направи днес своята първа официална визита при кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Той сподели, че вече са посещавали поне два пъти града със съпругата си, привлечени от Регионалния исторически музей и други туристически забележителности. Гостът побърза да отбележи, че е впечатлен от качеството, самочувствието и нивото на развитие на учениците от Езикова гимназия „Ромен Ролан“, която е посетил по-рано през деня.

По думите му, основното предизвикателство пред кмета на Стара Загора е да задържи тези млади хора в града, което означава да се привличат инвестиции, да се създава заетост и разкриват работни места. Дипломатът разказа за инициативата на посолството и Американската търговска камара, насочена към млади българи, завършили в чужбина, които да бъдат привличани да се завърнат и да работят в Родината, срещу добро заплащане.

Кметът Живко Тодоров сподели, че заедно с Тракийския университет и Клуба на работодателя работят за насочване на младежите към професионално образование, от което бизнесът има нужда. Той и двамата му заместници Иванка Сотирова и Красимира Чахова представиха приоритетите в дейността на общинската администрация през тази година – благоустрояването на града и обновяването на образователната инфраструктура. Като един от най-добре развитите градове в България, Стара Загора е с икономически показатели над средните, безработицата през последните месеци е под 4%, средната работна заплата, около 950 лв., е над средното ниво за страната, заяви кметът. Той сподели още, че Община Стара Загора следва стриктна финансова политика, ориентирана към решаване проблемите на хората, и е в добро финансово състояние, с кредитен рейтинг ВВ+, с положителна перспектива. Тодоров увери, че средствата от европейските фондове се изразходват разумно за подобряване на качеството на живот на хората.

Разговорът, на който присъства и Тами Палчиков, аташе по културните въпроси, протече в приятна атмосфера и приятелски тон. Домакините насочиха вниманието на гостите към две важни предстоящи събития в града – като оперното представление „Кармен“, на стадион Берое“ на 6 юли и Джаз форума от 8 до 10 юни, който е с ярко американско участие и се реализира с подкрепата на КонтурГлобал Марица Изток 3.

Визитата завърши с покана за откриването на Дом Литературна Стара Загора, по-късно през годината и с обещание за бъдещи полезни контакти и подкрепа.