Почетен знак на Военната академия в София бе връчен на Патриарх Неофит

Общество

12-05-2017, 17:42

Снимка:

bg-patriarshia.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Патриарх Неофит освети бойните знамена-светини с тържествен водосвет

Началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети днес Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх

Почетен знак с лика на Г. С. Раковски и Почетна грамота получи Негово Светейшество Българският патриарх Неофит от ръководството на Военната академия в София по повод 105-годишнината на висшето военно училище.

Лично началникът на академията генерал-майор Груди Ангелов посети днес Патриаршеския дом, за да връчи почетните отличия на Българския патриарх Неофит.

По време на срещата двете страни разговаряха върху изконната връзка между Църквата и Армията и важната роля, която има военното свещенство за поддържането на воинския дух, мотивацията и единството сред военнослужещите.

Патриарх Неофит и генерал Ангелов изразиха желание тези връзки да се заздравяват и да се върви натам: да се върне Църквата и свещенството в Българската армия, както е било преди атеистичния период и каквато е практиката и днес в редица европейски страни.

Генерал Ангелов постави пред Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит въпроса да се направят нужните стъпки, та богослуженията в параклиса "Св. Архангели" на Военната Академия да станат редовни, а не само по повод специални празници.

Бяха обсъдени и някои конкретни въпроси от взаимен интерес и събития със съвместно участие.