Деца събраха 5 допълнителни стипендии с изложбата „Предчувствие за полет”

Мисия Пловдив

13-05-2017, 10:20

Снимка:

Nota Bene

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Това е прекрасна инициатива, която ни дава възможност да направим най-човешкото нещо - да бъдем солидарни и да подкрепим талантливите деца

Единадесет художници и шестима фотографи изложиха свои произведения в една артистична, вдъхновяваща и позитивна експозиция на втория етаж на търговския център. Участници в каузата „още една стипендия” са художниците Богдан Върбанов, Галина Желева, Георгия Сусуркова, Гергана Каришева, Делян Георгиев, Емил Наджеклиев, Емилиян Вълчев, Мария Джумерова, Надежда Кантарджиева, Христина Ангелова, Елица Ангелова, Богдан Върбанов и фотографите Александра Караджова, Дана Цветкова, Максим Тодоров, Павел Павлов, Петър Стайков и Ралица Костадинова.
Изложбата бе открита от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който е и първият дарител в стипендиантската програма на Общество Nota Bene. „Благодаря на хората, на които им е хрумнала идеята за стипендиантската програма. С голямо удоволствие и без капчица съмнение станах първият дарител. Това е прекрасна инициатива, която ни дава възможност да направим най-човешкото нещо - да бъдем солидарни и да подкрепим талантливите деца. Сигурен съм, че общество Nota Bene ще се разрасне през следващите години. Още догодина се надявам да надминем сто. Нека се превърне в гордост за всеки успял пловдивчанин да подкрепя нашите таланти. Благодаря и на Мол Марково тепе, че се присъединиха към благородната кауза“, заяви кметът на Пловдив, а след това разгледа експозицията, от която си избра снимка на фотографа Петър Стайков.
По време на изложбата инж. Тотев се срещна със своя стипендиант от Nota Bene – шахматистката Виктория Радева. Той я поздрави за новите победи и я увери, че следи с интерес и гордост успешният й път. На инициативата даде рамо и зам.-кметът по културата Амелия Гешева - часове преди да стане зам.-министър на културата. „Дарителската кампания показва какво означава да бъдем заедно по пловдивски – успелите хора да подкрепят талантливи младежи, които трябва да успеят. За мен тази инициатива е надежда, че Пловдив е и ще бъде най-вдъхновяващият град. Мили млади хора, много се гордея с вас“, подчерта г-жа Гешева.
Гости на изложбата бяха много от дарителите на Общество Nota Bene. Картини и фотографии откупиха Александър Апостолов, Георги Колев, Десислава Запрянова, Стоян Тодоров, Дани Каназирева, Славена Русева , Малек Насер, Цвети Филипова и др. Най-скъпата картина – макет на катедрала на Галина Желева, стана собственост на Почетния консул на Република Молдова инж. Веселин Чипев. Ръководството на Мол Марково тепе също закупи картина на Емилиян Вълчев. Секретарят на Областния съвет на БЧК Таня Георгиева отличи работата на доброволците при фондонабирателната кампания по време на великденските празници в Пловдив. Събрани са 27 хиляди лева, с които е започнало лечението на две болни деца. В знак на съпричастност БЧК дари 2 хиляди за стипендиантската програма на Nota Bene. Общата сума, събрана в първия ден ден на изложбата, е 5000 лева.
Изложбата продължава до 24 май и всеки, който иска да се включи в каузата на Децата на Nota Bene „Още една стипендия”, може да го направи, купувайки си картина или фотография. Експозицията е разположена на втория етаж на Мол Марково тепе. Окончателните резултати от благотворителната изложба „Предчувствие за полет” ще бъдат оповестени след края й. Стипендиантската програма на Общество Nota Bene стартира през 2016 година и е най- мащабната дарителска програма в Пловдив. 83 младежи от 8-ми до 12-и клас, възпитаници на пловдивските училища, всеки месец получават по 100 лева, за да развиват своя талант.