Браншови организации от 21 държави учредяват Съюз на овцевъдите в Европа

      Съюз на овцевъдите в Европа учредяват представители на браншови организации от 21 европейски  държави. На кръгла маса за сектора на 13 май 2017 г. във Велико Търново те стартираха организацията с меморандум за партньорство. Професионалното общоевропейско обединение се създава по инициатива на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) в рамките на шестото издание на Националния събор на овцевъдите в България (12-14 май 2017 г.).

     Меморандумът за партньорство при създаването на съюза бе подкрепен от браншови организации от Австрия, България, Белгия Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Испания, Ирландия, Литва, Латвия  Молдова, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Швеция,  Холандия. Официални писма за подкрепа на инициативата бяха получени от овцевъдни организации от Франция и Чехия, а гости на събитието бяха представители от Казахстан и Киргизстан. 

       На кръглата маса във Във Велико Търново представителите на овцевъдните организации се обединиха около идеята, че ефективното взаимодействие и партньорство помежду им е възможно само чрез обща политика и действия. Като първа и основна стъпка в тази посока е създаването на  Съюз на овцевъдите в Европа. Организацията ще е първа по рода си в Европа и ще е на географски, а не на политически принцип – в нея ще членуват  професионални организации, без значение дали държавата е член на Европейския съюз (ЕС) или не.  Целта и ще е да отстоява професионалните интереси на овцевъдите в рамките на всяка държава и на целия континент, да ги представлява пред различните европейски структури и да спомогне за запазването и популяризирането на отрасъла. Един от приоритетите Съюз на овцевъдите в Европа ще е ефективно участие при разработването на новата общостопанска политика за програмния период след 2020 г. За  по-ефективна работа и улесняване на работата с институциите на Европейския съюз новата общоевропейска овцевъдна организация ще разкрие свое представителство в Брюксел.

       Следващата  работна среща на браншовите организации от Европа ще е през декември 2017 г. и на нея ще бъдат окончателно одобрени устава, структурата и изпълнителните органи на Съюза на овцевъдите в Европа.