Шефът на Европол: Кибератаката е засегнала над 200 000 души в 150 държави

Още хора ще бъдат засегнати от вируса WannaCry, когато отидат на работа в понеделник

Вълната от кибератаки започнала петък е достигнала над 200 000 души в 150 държави, съобщи aljazeera, позовавайки се на директора на Европол Роб Уейнрайт. Шефът на Европол добави, че броят засегнати ще се увеличи в понеделник, когато хората отидат на работа.

Уейнрайт нарече вируса "уникален", защото рансомуера(ransomware) на компютъра работи в комбинация с червей, което значи, че може да се разпространи в цяла мрежа. "Глобалният достиг на засегнати от вируса е безпрецедентен. Последната бройка на засегнати достигна над 200 000. Огромна част от жертвите са бизнес организации", заяви той.

Шефът на Европол сподели, че едва няколко банки в Европа са били засегнати, тъй като те са били подготвени с най-новата киберзащита.

Уейнрайт заяви, че Европол работи заедно с ФБР по проследяването на хакерите и смята, че повече от един човек носи отговорност.

"Намираме се в много трудна ситуация, хакерите използват все по-сложно криптиране за да скриват действията си", сподели той. Уейнрайт каза още, че Европол ще отпусне безплатни програми за декриптиране на повечето рансомуер".

Смята се, че това е най-голямата кибератака от вида си.