Ожесточена стрелба в Кот д'Ивоар при операция на армията за потушаване на бунт

Бунтовниците искат да получат бонусите, обещани им от правителството при бунтовете, разтърсили страната през януари

Ожесточена артилерийска стрелба отеква в столицата на Кот д'Ивоар Абиджан и в град Буаке при операция на армията за слагане край на продължаващ четвърти ден бунт на войници заради неизплатени бонуси, съобщават от БНТ.

Правителствени части предприеха вчера настъпление към епицентъра на бунта - Буаке - и през нощта там, както и във военни лагери в Абиджан, се чуваше спорадична стрелба. Рано тази сутрин размяната на огън се е усилила. Ожесточена стрелба се чува днес и в град Далоа, важен търговски център за производителите на какао от западните райони.

"Чух гърмежи от стрелба с автомати "Калашников", както и с тежко оръжие. Тя започна към 5 часа сутринта и е силна", каза жител на Абиджан, който живее близо до американското посолство и президентската резиденция.

Друг жител на столицата каза, че разбунтувалите се войници са дошли от най-големия военен лагер в страната и са издигнали барикади, блокиращи основните пътни артерии в източните части на града.

"Масирана стрелба се чуваше откъм северния подстъп към града и в центъра. После тя малко намаля, но още се стреля", казаха източници от Буаке.

Бунтовниците искат да получат бонусите, обещани им от правителството при бунтовете, разтърсили страната през януари. В четвъртък на церемония в присъствието на президента Уатара и други военнослужещи, които искат да се сложи край на протеста, представител на разбунтувалите се обяви, че те оттеглят финансовите си искания. Вместо да успокои обстановката, церемонията отприщи ново недоволство в западноафриканската страна, която пострада тежко от срива в цените на какаото.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света и това производство е жизненоважно за икономиката й.