Нено Димов: Мръсният въздух е по-сериозен проблем от глобалното затопляне в България

Глобалното затопляне е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи

Това е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи. Когато се занимавам с тази дейност, ще изложа аргументите си. В момента аз заемам политическа длъжност, която ще изпълнява ангажиментите, които България е поела пред ЕС. Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката. Това заяви в ефира на Нова Телевизия по темата за глобалното затопляне министърът на околната среда Нено Димов.

Той бе помолен да коментира и темата за мръсния въздух у нас. „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за подобряване качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.”, обясни Димов.

Той коментира и предстоящия протест на природозащитници срещу застрояването на Черноморието. Той е заради нов законопроект, който удължава срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. В момента това трябва да се случи до края на май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

„Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо в хората , които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, коментира екоминистърът.

„Устройственият план дава правила, когато го няма се дава възможност за корупция. С този законопроект се дава възможност още три години, който не е успял да реализира досега проектите си, да има още време да го направи”, заключи Нено Димов.