Бисер Петков: Работи се по електронен регистър на хората с увреждания

Политика

17-05-2017, 13:46

Снимка:

btv.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МТСП: Приветстваме модернизирането на законодателството на ЕС в социалната сигурност

Ще бъде направен опит да се отдели инструмента социални услуги от социалните помощи

„Работи се по електронен регистър на хората с увреждания. Имахме разговор вчера с изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания, така че ще направим каквото е необходимо като допълнителен ресурс, за да може този регистър да бъде въведен и да функционира пълноценно. Направено е немалко, но той не е в пълната си функционалност към момента.“ Това каза на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той посочи още, че ще бъде направен опит да се отдели инструмента социални услуги от социалните помощи, тъй като сега са събрани в Закона социалното подпомагане. По думите му целта е наистина с новите социални услуги да адресират индивидуалните потребности на хората с увреждания.

„Работим и за обезпечаването на финансирането на програмите за лични асистенти, които също са важни за семействата на хората с увреждания, както и в дневните центрове да пробираме заместващите грижи като социална услуга. Тоест да може децата и хората с увреждания краткосрочно да останат в дневните центрове и по този начин да се освободят родителите и близките за известен период, без да абдикират от своята грижа за децата си“, каза още Бисер Петков.