Министър Димов и кметът на Бургас обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха

Димитър Николов отчете,, че твърди горива в града не се използват, а в селищата около областния център

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Двамата обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха в града с фини прахове частици. През зимния период проблемът идва в следствие на отоплителния сезон и използването на твърди горива от голям брой домакинства, автотранспорт, промишлени дейности, влошени метеорологични условия. Тогава се увеличава концентрацията на частиците, обясни министър Димов. През пролетно-летния сезон проблемът е заради изключително интензивния автомобилен трафик, строително-ремонтна дейност, както и промишлено замърсяване.

Кметът Николов каза, че южният обходен път на Бургас ще бъде пуснат през юни или юли. По този начин трафикът за най-южните курорти вече няма да минава през града. Подменят се старите автобуси на градския транспорт с нови, посочи кметът.

Според него използването на твърди горива от домакинствата е основно от селищата покрай Бургас, не в самия град. Общината предвижда мерки за насърчаване на смяна на горивните инсталации на домакинствата с по-екологични. Санирането и използването на климатици също водят до по-чист въздух, допълни министър Нено Димов.