Д. Кирилов: Наблюдава се тенденция чрез тълкувателни решения да се надхвърля законът

Политика

21-05-2017, 17:57

Снимка:

kanal3.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цацаров: Има механизми, които да контролират шефовете на ВАС, ВКС и Прокуратурата

Личният двубой с главния прокурор е деконструктивен, призна председателят на правната комисия в НС

Имаме ясна представа за приоритетите в съдебната власт. Един от ключовите законопроекти, с който ще стартираме в новото НС, е антикорупционния закон. Вече изпълнихме обещанието си за мажоритарния вот, подкрепен на референдума.

Това каза в предаването "Беновска пита" в Канал 3, председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Относно тълкувателните решения той обясни, че върховните съдилища са самостоятелни в тази си дейност и това е вътрешна контролна дейност, като целта е да се премахва разнобоят в съдебната практика. "Действително в последно време се наблюдава тенденция чрез тълкувателните решения да се надхвърлят правомощията на закона", добави Кирилов, като добави, че е възможно понякога да става въпрос и за грешка.

"Доброто решение е да направим правосъдието електронно, да го направим напълно прозрачно", категоричен е депутатът.

Той призна, че тълкувателните решения на ВКС, които предизвикват скандали в юридическите среди, действително създават прецедент. Кирилов заяви, че проблемът ще бъде решен в рамките на тази или началото на следващата сесия на правната комисия.

"Темата за контрола на главния прокурор не е от вчера. Ако някой я хиперболизира, той трябва да обърне поглед 15-20 г. назад във времето. Личният двубой с главния прокурор е деконструктивен", коментира Кирилов.

Той отказа да коментира за ролята на Лозан Панов в съдебната система, като все пак коментира, че видимо е паднало нивото на сайта на ВКС. "Никоя крайност не е полезна по отношение на съдебната система. Шумът в системата е изцяло време, защото я делегитимира откъм доверие. Всички се опитваме да го генерира и от време на време някой го делегитимира по лични подбуди или по поръчка", каза депутатът в отговор на въпроса на водещата гнила ябълка ли е Панов в съдебната система.

Депутатът каза, че имат готовност с проекта за Закона за концесиите, като обясни, че са направени не особено съществени подобрения и големи промени няма.