Министърът на труда: До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер

Политика

22-05-2017, 10:02

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Петков: Работи се по електронен регистър на хората с увреждания

Министерството на труда готви изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии

Предстои влошаване на така наречения "Коефициент на зависимост", тоест делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица - тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Това заяви в ефира на Нова Телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той добави, че според прогнозите, които са в актюерския доклад на НОИ, към 2060 г. съотношението между тях ще бъде близко до едно - един работещ ще осигурява един пенсионер.

По думите му през 2018 година осигурителната вноска, която плащат работещите, ще бъде увеличена с 1% и ще достигне 19,8%. Той сподели и че от Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

"Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия е 518 000 души в края на миналата година, докато броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия, тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%", каза Бисер Петков.

Годишно се дават милиард и 700 млн. лева за инвалидни пенсии, но не е ясно каква част от тях са нереалните. Социалният министър не се ангажира с предположение, но е категоричен, че трябва да бъде моделът на експертиза на болестта.