Хиляди ученици и 320 хористи пяха ЗАЕДНО „Върви, народе, възродени” на 24-ти май в Пловдив

Мисия Пловдив

24-05-2017, 15:46

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия

„Днес отново сме заедно, за да отдадем почит към делото на светите братя Кирил и Методий. Нека с гордост си припомним, че първото честване се организира тук, в Пловдив, в епархийското училище „Свети Свети Кирил и Методий“ на 11 май 1851 година по инициатива на Найден Геров” – заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев в приветствието си по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Хиляди ученици, граждани и хористи изпълниха площад „Централен” и главната улица на града, за да почетат празника.

Кметът Иван Тотев подчерта още, че делото на първоучителите Кирил и Методий е вплетено в историята на България. То ни формира и ни запазва като нация и има огромен принос в изграждането на държавата ни.

„ И днес, 166 години след първото честване,  с цвете, песен и слово,  с вяра и сърце продължаваме да почитаме този ден, какъвто другите народи нямат. 24 май е нашият български празник на духовността на знанието, на културата. Той е нашата идентичност, самочувствие и национална гордост”, каза още кметът Иван Тотев и продължи:

„Ние, пловдивчани, се гордеем с богатото си културно-историческо наследство. От векове градът ни е средище на духовността, културата и изкуството. Неведнъж сме си припомняли, че в Пловдив е създадена първата театрална трупа, първият хор, първата печатница, първата художествена изложба…  Заслужено Пловдив бе избран за първия български град Европейска столица на културата през 2019 година. Сега от всеки един от нас зависи да изпълни със смисъл и съдържание онова „Заедно“, което ни прави уникален и неповторим град. Град, в който хората от хилядолетия хората живеят в мир, разбирателство и уважение. Град, в който всеки носи сърцето си, независимо от къде се намира.

Град, който е дал и ще продължава да дава на България, на света много талантливи художници, писатели музиканти. Град, който се гордее със своите творци, деятели на културата и изкуството. Нека съвременните будители приемат огромната ми признателност и благодарност за всичко, което правят и ще правят в името на нашия древен, вечен и красив Пловдив”.

Днешните тържества по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започнаха традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. Преди това в актовата зала на най-старото училище в Пловдив СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ на церемония бе връчен Почетен знак на град Пловдив на директора на СУ „Свети Патриарх Евтимий“ Валентина Георгиева по случай 75 години от създаването му.

Кметът Иван Тотев заедно с председателя на Общински съвет Савина Петкова и в присъствието връчиха Почетна значка и грамоти в Актовата зала на гимназията на учители от пловдивски училища и детски градини.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Хиляди ученици, учители, директори големи и малки граждани и гости се включиха в празничното шествието към площад „Централен“.

То бе водено от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

За първи път тази година по пътя на шествието бяха разположени шест отделни сцени с програма. Изборът не е случаен. Шест е броя на буквите в думата ЗАЕДНО. Шествието продължи до пл. „Централен“, където пред сградата на бившия Партиен дом беше разположена шестата сцена за над 320 хористи, където свири оркестърът на Държавна опера Пловдив. Кулминацията на тържеството бе общото изпълнение ЗАЕДНО на пловдивските хорове – хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Девическа хорова формация „Евмолпея“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, хор „Тракия“, Вокална формация „Омайниче“, Детски хор на НУМТИ „Добрин Петков“ и Академичен народен хор към АМТИИ. Всички те заедно, под диригентството на доайена на хоровото изкуство в Пловдив г-жа Златина Делирадева, изпълниха „Де е България?“, Химна на град Пловдив и „Върви, народе възродени“.

Празничната програма от площад „Централен“ завърши с изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ от ЦПЛР – ОДК – Пловдив и общо хоро, в което се включиха и присъстващи на площада.