Соломон Паси: Изправени сме пред избора повече суверенитет или повече тероризъм

Подслушването е нещо естествено, имаме нужда да обменяме информация

В рамките на ЕС и НАТО трябва да имаме обединено разузнаване и контраразузнаване. Това каза в ефира на bTV бившият външен министър Соломон Паси. „Разузнаването е толкова разпокъсано, че то е неефективно. Терорът се облагодетелства от това, че граници няма, а ние не се облагодетелстваме в рамките на разузнавателната си общност от това, че граници няма. Напротив, разузнаването свършва при границите”, коментира Паси.

Според него няма пречка да се вземе решение за общо разузнавателно командване в НАТО, в което страните членки да обменят информация и практики. „Една от най-сковаващите практики е, че ако аз съм разузнавателна служба и кажа информация на партньорска служба, аз трябва да реша до каква степен тази партньорска организация може да се възползва от тази информация. Аз напълно контролирам използването на информацията, което напълно сковава всякакво сътрудничество”, отбеляза той.

Според него другият голям проблем са личните данни. „Ангела Меркел реагира прекалено остро, че Барак Обама я бил подслушвал. Голяма работа, това са естествени неща”, подчерта Паси. „Германците все още живеят с мисълта, че подслушването е приоритет на Щази. Не е на Щази, имаме нужда да се следим и да обменяме информация”, допълни той.

Паси допълни, че в ЕС има база данни от 90 000 пръстови отпечатъка, но тя не може да се обработва.

По думите му сме изправени пред избора повече суверенитет или повече тероризъм. „За какво им е днес в Манчестър този суверенитет, който са имали, след като са били взривени?”, попита той.

Американският президент Доналд Тръмп показа, че иска да има нов подход към Близкия изток. „По време на обиколката си той наруши много табута – в Саудитска Арабия участваше в танца със саби, направи директен полет между Саудитска Арабия и Израел, отиде на Стената на плача, което нито един американски президент не е правил”, обясни Паси.

Запитан дали руският посланик трябва да бъде извикан заради думите на Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонската земя, Паси коментира, че това са излишни действия и в добрата дипломация викането на посланик е последна стъпка.