Ердоган бе приет от лидерите на ЕС Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

Отношенията ЕС - Турция станаха напрегнати след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и последвалата вълна от репресии

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе приет днес в Брюксел от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на фона на напрежения между Брюксел и Анкара, предаде АФП.
Нямаше никакво изявление при пристигането днес на турския президент в сградата на Европейския съвет в ранния следобед. Вчера Ердоган отново призова ЕС да вземе решение по въпроса за присъединяването на Турция, като поиска неговата страна да не бъде третирана като "просяк" пред вратите на Европа.
ЕС очаква Турция да се оттегли сама, каза Ердоган в Анкара, преди да замине за Брюксел, където днес ще участва също в срещата на върха на НАТО след разговори с Юнкер и Туск.
ЕС и Турция трябва и ще работят заедно, написа в Туитър говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас след началото на тристранната среща днес.
Отношенията ЕС - Турция, които станаха напрегнати след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и последвалата вълна от репресии, се влошиха още повече по време на кампанията за референдума в Турция през април за разширяване на пълномощията на Ердоган.
При стълкновения в края на март между привърженици и опоненти на турския президент пред консулството на Турция в Брюксел, където живеещите в Белгия турци можеха да гласуват за референдума, бяха ранени шестима души.
По време на кампанията за референдума турските лидери засилиха обидите към европейците след забраната за митинги на привърженици на Ердоган в Германия и Холандия.
Турският президент стигна дотам да обвини страните от ЕС и специално Германия в "нацистки практики" и заплаши, че Анкара ще се откаже от споразумението с ЕС за миграцията, сключено през март 2016 г.
Белгийските и германските власти вече предупредиха, че ще се противопоставят на евентуална турска кампания на тяхна земя за референдум за връщане на смъртното наказание, предвиждан от Анкара.
Брюксел многократно предупреди, че въвеждане отново на смъртното наказание би сложило край на всякаква перспектива за присъединяване на Турция към ЕС.
Ердоган заяви в началото на май, че ще каже "довиждане" на ЕС, ако не бъдат отворени нови глави в преговорите за присъединяване с Анкара.
Австрия - страната от ЕС, която е най-критична към Анкара, се обявява за замразяване на преговорите за присъединява с Турция, но мнозинството от другите страни и Брюксел предпочитат засега да не късат тази официална връзка, отбелязва АФП.