Нелоялната конкуренция срива пазара, категорични са международни работодатели

Дискутираха основните причини за развитие на сивия сектор

Нелоялната конкуренция срива пазара, ощетява бюджетните системи и изкривява пазара на труда. Около това мнение се обединиха лидерите на работодателските организации по време на провеждащото се в Ереван IX-то Общо събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), съобщиха от АИКБ.

Председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) даде като пример допитване сред българските предприемачи, които са изтъкнали основните причини за развитие на сивия сектор.

На първо място е неефективността на контролните и разследващи органи с 54.3%. Наличието на твърде високи Минимална работна заплата и осигурителни прагове влияе с 43.1%, според допитването сред българските работодатели. На трето място по тежест са факторите - чести промени в нормативната база и корупция сред чиновниците с около 39%.

По време на срещата интерес предизвика композитния индекс "Икономика на светло", който е разработен от Асоциация на индустриалния капитал.

Председателят на АИКБ Васил Велев запозна лидерите на работодателски организации от Европа и Азия с последователните усилия в България да се намали дела на сивата икономика в страната.

Председателите на работодателски организации от Казахстан, Украйна, Беларус, Латвия, Полша, Армения и още 9 държави, членове на МКСОР бяха заинтригувани от представения инструмент за измерването на сивия сектор в България. Той е резултат на съвместните усилия на държава, бизнес и всички заинтересовани страни.

Васил Велев коментира, че след временното спадане на Композитния индекс през 2014 г., през 2015 г. и 2016 г. той нараства и това е резултат на реалната политическа стабилност в страната, на укрепването на експорта, както и на редица нови промени в нормативната уредба. Промените в Закона за достъп до обществена информация водят до широкообхватно въвеждане на така наречените "отворени данни", обясниха от АИКБ.

Ротационният председател на МКСОР и председател на Съюза на арменските работодатели Гагик Макарян заяви пред местните медии, че разчита на българското правителство и на АИКБ да подпомагат Армения по въпроса за прилагането на българския опит в намаляването на сивата икономика.

"За нас това е много важно, защото България през 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и страни като Армения могат да се обърнат към Европейската банка или други международни донори за прилагане на българския опит в Армения,а България може да бъде наш наставник", каза той.

Участниците в срещата обсъдиха още проблемите свързани с липсата на квалифицирана работна ръка и възможностите за облекчаване на достъпа на работници от страни от Европа и Азия. Особено интересни са възможностите за сътрудничество в това отношение с Украйна, Армения, Молдова, Виетнами др.