Китай изрази силно недоволство от позицията на Г-7 за Източнокитайско и Южнокитайско море

Китай се надява, че Г-7 и други държави ще се въздържат от заемането на позиции, ще уважават усилията на страните от региона за справяне със споровете

Китай е "силно недоволен" от споменаването на въпросите за Източнокитайско и Южнокитайско море в декларацията от срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия. Съюзниците от групата трябва да престанат да правят безотговорни коментари. Това заяви днес говорител на китайското министерство на външните работи, цитиран от Ройтерс.
Китай е ангажиран с подобаващо решаване на споровете с всички замесени страни чрез преговори, поддържайки в същото време мира и стабилността в Източнокитайско море и Южнокитайско море, се посочва в изявлението на говорителя Лу Кан.
Китай се надява, че Г-7 и други държави ще се въздържат от заемането на позиции, ще уважават усилията на страните от региона за справяне със споровете и ще спрат да правят безотговорни забележки, подчертава говорителят.
Във вчерашното си комюнике след двудневната среща на върха в Италия лидерите от Г-7 изразяват безпокойство от ситуацията в двете морета. Те също така призовават за демилитаризация на оспорваните географски зони.
Китай води спор с Япония за група необитаеми островчета в Източнокитайско море. Претенциите на Пекин в Южнокитайско море пък са оспорвани от Бруней, Малайзия, Филипините и Виетнам, както и от Тайван, припомня Ройтерс, цитиран от БТА.