Борисов: До 2024 г. ще достигнем до отделяне на 2 % от БВП за отбрана

Договорена е актуализация на стратегията за национална сигурност

Договорена е актуализация на стратегията за национална сигурност и до 2024 г. е крайният срок да се достигнат 2 % от БВП за отбрана, ще се водят преговори за модернизация. Това каза премиерът Бойко Борисов след края на КСНС.

Лично аз ще поставя задача на преговарящите да се плаща на вноски в следващите 15-20 години, добави той.    

В модернизацията на армията трябва да използваме иновацията, да използваме учените, които в БАН са направили едни страхотни разработки, да бъдат произведени в България. Това е страхотен ресурс, който държавата ще заделя и ще има много работни отворени места, коментира Борисов пред журналисти.

Не само че се съгласихме със становището на президента Румен Радев, но имахме и конструктивен диалог, заяви още премиерът.

"Мисля, че президентът правилно благодари на всички участници, тъй като съм присъствал на консултативни съвети, на които не можехме да се чуем. Сега беше нормален съвет, всички успяха да кажат каквото считат за нужно. Мисля, че имаше смисъл и по много от въпросите намерихме решение", заяви премиерът.

На днешното заседание на КСНС при президента Радев заедно с лидерите на останалите парламентарни групи обсъдихме темата за сигурността. Моите предложения за модернизацията на армията са свързани с възможността за разсрочени плащания във времето, каквито някои държави са постигнали с производителите на изтребители, кораби и друга бойна техника. Нашето правителство не е отменяло никакви решения по тази тема, до 2024 г. е крайният срок, в който трябва да постигнем разходи за отбрана, равняващи се на 2% от БВП, каквито са възприетите предписания в НАТО. Единствената задача, която ще получат от мен колегите, които ще водят преговорите с държавите-производителки на бойна техника, е да направят така, че следващите 15-20 години на вноски да плащаме, както направи Унгария, за да може да модернизираме не само самолетите, но и сухопътните войски и флота.

Публикувахте от Бойко Борисов в 30 май 2017 г.