160 са участниците в Международния турнир по свободна борба за деца „Станчо Колев“

Спорт

31-05-2017, 08:46

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Международен турнир по свободна борба за деца „Станчо Колев“

С турнира ще бъде отбелязан и 80-годишният юбилей на Станчо Колев

Над 160 състезатели от различни градове в България, както и участници от Македония и Гърция, ще събере тази година турнирът по борба, който организираме в чест на заслужилия майстор на спорта и почетен гражданин на Стара Загора Станчо Колев. Това съобщи днес на пресконференция треньорът и международен съдия Димо Христов от Клуб по борба „Берое“. Началото на турнира ще е на 31 май, от 10.00 часа, в зала „Стара Загора“ (ДЗУ), а официалното откриване е предвидено за 12.00 часа.
На тепиха, учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас ще са разделени в 4 групи, всяка от които ще бъде разделена на категории по килограми. „Състезателите от Стара Загора са 30, като ще има представители от подготвителните групи и на женската борба, която се развива активно от няколко години в града“, уточни Христов.
„Преди две години Управителният съвет на КБ „Берое“, реши дългогодишното традиционно състезание в навечерието на Деня на детето, да носи името на един наистина емблематичен старозагорец и шампион – Станчо Колев. Той е легенда, не само за българската, но и за световната борба. Той е двукратен вицеоломпийски и двукратен вицесветовен и европейски шампион, спортист на столетието на Стара Загора. Първото издание под това име бе миналата година и в него участие взеха над 100 деца от страната, тази година има и международно участие.
С турнира ще бъде отбелязан и 80-годишният юбилей на Станчо Колев. Специална книга, с редактор Йорданка Джонджорова, е събрала житейските и спортните спомени на известния старозагорец, както и 21 интервюта със семейството му, приятелите, колегите, учениците, а и много други. Премиерата й ще се състои по време на официалното откриване на състезанието.
„Специални благодарности отправяме към кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, който не спира да помага на старозагорските спортисти. Без съдействието му този турнир, а много други – нямаше да могат да се осъществят. По повод юбилея на Станчо Колев, той ще закупи 100 броя от книгата, посветена на живота и спортната кариера на именития ни съгражданин, които ще бъдат подарени на децата“, подчертаха организаторите на международния турнир от клуб „Берое“.
„Поканили сме за откриването на състезанието някои от най-големите имена в българската борба – новия председател на Българската федерация по борба и възпитаник на старозагорската школа Христо Маринов, почетния председател на БФБ Валентин Йорданов, председателя на Европейската федерация по борба Цено Ценов, съотборника и съратник на Станчо Колев – Боян Радев, двукратния европейски шампион Байо Баев и още много други“, допълни Димо Христов.