Футболистът Чико излиза срещу Вики Радева на турнир по шах

Спорт

31-05-2017, 15:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Гаранция за това, че двубоят няма да завърши миролюбиво без победител е правилото за "дузпи" при равенство в "редовното време"

Интересна шахматна партия между легендата на ФК "Ботев" Динко Дерменджиев -Чико и пловдивската надежда Виктория Радева ще се проведе на 2 юни. За място на събитието двете страни избраха едно от емблематичните за любителите на шаха места в града - Цар Симеоновата градина.
Символичен първи ход на партията ще направи зам.-кметът Георги Титюков малко след сирените за почит към Христо Ботев и падналите за свободата на България.
Сблъсъкът между Чико, който на същата дата ще отбележи своя 76-и рожден ден, и 6 декади по-младата му и устремена към върховете в шахмата опонентка ще протече в "2 полувремена по 20 мин." с разменени цветове. Гаранция за това, че двубоят няма да завърши миролюбиво без победител е правилото за "дузпи" при равенство в "редовното време" - допълнителни 2 партии на блиц / по 5 мин. всяка/
Идеята са тази първа по рода си в Пловдив шахматна партия се роди в навечерието на историческия за "Ботев" (Пловдив) финал за Купата на България срещу "Лудогорец", спечелен от "жълто-черните" с 2-1. Шахматът е любимо хоби на Чико, който се е запалил по тази древна игра благодарение на Боби Фишер.
ФК "Ботев" е подготвил и награден фонд ,който ще се разпредели между победителя и победения в съотношение 60 / 40. Приятелите на Вики Радева са подготвили някой изненади. За всички зрители ще бъдат осигурени минерална вода и ваучери за отстъпка от известна пловдивска оптика. В паузата между "двете полувремена" според неписаните правила на шахматния кибик всеки любител ще има право да покаже по 1 свой ход . След двубоя Чико ще остане да анализира партиите с разбирачите, докато Вики Радева ще потегли към Търговската гимназия, където я очаква класна по английски език.
За съдия е поканен треньорът на Вики Радева GM Александър Делчев, който е дългогодишен национален състезател. Той е и собственик на специализирания шахматен портал- Chessbomb и изрази огромно желание да предава партиите на живо в реално време. Сайта годишно се посещава от над 17 милиона души по света и досега е предавал всички най-известни шахматни двубои, турнири и първенства от всяка точка на земното кълбо.