Президент и депутати са за по-голямо училище в Рибново

В учебното заведeние учат 500 деца

Президентът Росен Пленвелиев /2012-2017/ и председателят на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски дадоха своята подкрепа за проекта за разширяване на СУ „Йордан Йовков” в гърменското село Рибново, информира kmeta.bg. Те гостуваха във вторник на учебното заведeние, в което учат 500 деца.

Школото събра и депутати от всички политически партии от Неврокопския край, представители на партийни централи, кметове на общини и местни управници. Всички те обещаха помощ за реализиране на най-голямата мечта на училищния директор Манчо Джуркин - изграждане на допълнителна учебна сграда с класни стаи и спортна инфраструктура.

Школският директор представи на гостите вече изработения проект за ново училище. Всички заедно обсъдиха идеята за бъдещото строителство. "Всички подкрепиха проекта. С помощта на общинския кмет Минка Капитанова ще представим проекта за ново училище пред правителството, за да може държавата да осигури финансиране. Най-важното е, че имаме широка подкрепа за тази идея", заяви Манчо Джуркин.

След официалната част любезният домакин покани на обяд гостите в столовата на училището в Рибново. На школската трапеза седнаха всички - Милен Врабевски, Росен Плевнелиев, Манчо Джуркин, депутатите Димитър Гамишев, Богдан Боцев, Елхан Кълков, Асим Адемов, Минка Капитанова, лидерът на ГЕРБ в Гърмен Верхад Ислямов, кметове на населени места. Председателят на Фондация "Българска памет" - д-р Милен Врабевски, направи дарение на църквата и джамията в съседното село Осиково.

Изграждането на ново учебно заведение в най-голямото гърменско село е наложително, тъй като настоящото школо се оказва тясно и едва побира всичките ученици. „Имаме 500 ученици в 22 паралелки, а само 13 класни стаи. Училището ни е хубаво, но сградата е малка, няма въздух и достатъчно пространство за децата. Отделно от това имаме 70 души колектив”, коментира Манчо Джуркин.

Новата сграда ще е с 12 класни стаи, ще се върже с топла връзка с настоящата. В триетажната постройка ще има асансьори, до учителската стая е предвидена тераса, ще се направят съблекални, лекарски и зъболекарски кабинет, фитнес зала, нов физкултурен салон, ще има и хранилище. Ще се построят и нови спортни площадки.