9 ленти ще спорят за приза „Най-добър филм“ на кинофестивала „Златната липа“'2017

Стара Загора Лайф

01-06-2017, 08:43

Снимка:

„Златната липа“'2017

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 1 юни автобусният и тролейбусният транспорт в град Стара Загора ще бъде безплатен за децата

От 3 до 7 юни

Девет филма, произведени през 2016 г., са включени в официалната конкурсна програма на V-тото издание на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе в Стара Загора от 3 до 7 юни. За голямата награда „Най-добър филм“ ще спорят творби на автори от Сърбия, Грузия, Полша, Дания, Русия, Чехия, България, Германия и Естония.

България влиза в конкурсната програма с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава“. Това е второ участие на режисьорския дует в конкурсната програма на „Златната липа“. През 2015 година филмът им „Урок“ спечели голямата награда на фестивала. Историята, разказана в „Слава“, отново е по действителен случай, вплетен умело в художествения сценарий на кинолентата – кантонер намира милиони левове на влаковите релси и ги връща. За награда получава нов часовник, който скоро спира да работи. В министерството са изгубили стария му часовник. Човекът започва отчаяна битка за стария си часовник и за изгубеното си достойнство.

Сръбският филм на Милош Радович „Дневникът на машиниста“ разказва странната история на 60-годишен машинист, който по време на кариерата си е извършил 28 убийства на невинни хора. Дошъл е моментът „семейният бизнес“ да бъде поет от сина му, но това се оказва нелесна задача.

„Животът на Ана“ на режисьора Нино Басилия идва от Грузия. Ана е самотна майка, която работи на 3 и дори на 4 места, за да издържа сина си – аутист в детски дом. Младата жена решава да потърси решение на проблемите си в САЩ, но затова и трябват скъпи билети и фалшива виза...

„Слепота“ е филма на полския режисьор Ришард Бугайски. Филмът показва мрачен епизод от живота на сталинисткия престъпник Юлия Бристигер – полковник от Обществена сигурност. Прозвището й „Кървава Луна“ говори само за себе си – по време на разпитите тя измъчва затворниците с изключителна жестокост.

Дания влиза в конкурсната програма с филма на Томас Винтерберг „Комуната“, който разказва едновременно с хумор и болка за опита на младо семейство да създаде и заживее в истинска комуна.

„Колектор“ на режисьора Алексей Красовски е тазгодишното участие на Русия в „Златната липа“. В главната роля ще видим голямата звезда на руското кино Константин Хабенски, който влиза в кожата на най-добрия служител във фирма за събиране на дългове в Москва. Героят му има високи доходи и солидна репутация сред колегите, но рискува да загуби всичко наведнъж заради скандално видео, което е качено в интернет...

Чешкият „Крадци на зелени коне“ на режисьора Дан Влодарчик разказва за дълбоко пазени семейни тайни, които изплуват, когато съпругът започва рискована работа, свързана с нелегален добив на полускъпоценни камъни.

Германия се представя с военната драма на Ед Еренберг „Чуй тишината“. Филмът разказва за отношенията между хитлеристките окупатори и местните жители на малко украинско селище през октомври 1941 година. Напрежението ескалира, когато нацистки офицер убива млада жена и на свой ред е убит при самозащита от друг заселник.

Естонската драма „Шпионинът и поетът“ на режисьора Тоомас Хусар ни води през лабиринта на любовните отношения между агент от разузнаването и красива циганка, която се оказва руски шпионин.

По традиция журито на „Златната липа“ ще присъди и награди най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добра актриса, а Съюза на българските филмови дейци ще връчи своето специално отличие. Със сигурност най-голям интерес отново ще предизвика специалният гост на фестивала и наградата за цялостен принос в киното, която досега са получили Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015) и Татяна Лолова (2016). Кой ще бъде носителят на статуетката „Златната липа“ за 2017 година ще разберем скоро.