Министър Ивайло Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца

Инспекцията е част от мерките за подобряване на пътната безопасност, предприети по повод Международния ден на детето

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилване на контрола на превозите на деца и ученици. Инспекцията е част от мерките за подобряване на пътната безопасност, предприети по повод Международния ден на детето – 1 юни и предстоящите ваканционни пътувания през летните месеци.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ съвместно с Пътна полиция ще проверяват за спазване на нормативните изисквания и техническата изправност на всички автобуси, превозващи деца и ученици. Контролът ще засегне и правоспособността на водачите, както и наличието и редовността на документите им. Ще се следи за нарушения на времената за управление и почивки на водачите, употребата на алкохол и спазването на правилата за движение по пътищата.

Основната цел на проверките е чрез осъществяването на постоянен контрол да се подобри безопасността и сигурността на децата и учениците на пътя. Контролните органи очакват сериозна ангажираност по темата от страна на директорите, училищните ръководства и родителите, така че да не се допуска неизрядни превозвачи и водачи да извършват превози на деца.