Путин: Русия укрепва военния си потенциал в отговор на измененията в света

Свят

01-06-2017, 17:52

Снимка:

kremlin

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Макрон към Путин: Руските медии са "агенти на влияние"

Укрепването на военния потенциал на Русия е реакция на Москва на настъпващите определени външни изменения

Укрепването на военния потенциал на Русия е реакция на Москва на настъпващите определени външни изменения, каза днес руският президент Владимир Путин на среща с лидери на десетина големи световни информационни агенции, предаде ТАСС.
Срещата се състоя в Константиновския дворец в петербургското предградие Стрелна в рамките на започналия днес в Санкт Петербург Международен икономически форум. На тази традиционна вече среща с представители на големите световни агенции Путин се спря на редица актуални международни проблеми и отговори на въпросите на представените там медии.
Той обърна внимание на мълчанието на световната общественост по темата за противоракетната отбрана (ПРО) и двойните стандарти, което според него подтиква надпреварата във въоръжаването. Тази ситуация, отбеляза той, принуждава Русия постоянно да мисли как да отговори. "Ние смятаме, че трябва да усъвършенстваме системата за преодоляване на системите за ПРО. А това е спирала на оръжейната надпревара", каза руският лидер. Той напомни, че когато в света "говореха за американската система за ПРО в Европа, през цялото време ни споменаваха и се позоваваха на Иран, и че това се прави, за да се парира иранската ядрена програма и заплахата, идваща от Иран". "Сега има подписан договор с Иран, няма никаква опасност, световната общност се съгласи, че е установен контрол, МААЕ потвърждава всичко това, а системата за ПРО продължава да се строи с бързи темпове. Срещу кого тогава?", попита Путин.
"Базите на НАТО се преместват към нашите западни граници, инфраструктурата се приближава, инцидентите се множат, а ние какво, да гледаме безучастно на това ли? Не, това няма да стане и ние реагираме по съответен начин", подчерта Путин
Той добави, че същото се отнася и за района на Далечния изток. И даде пример как към руските граници се приближава един самолетоносач, после втори, а трети е в движение. "Добре, един самолетоносач дошъл, после си заминал, но се създават елементи на ПРО, което силно ни безпокои и ние вече десет години обръщаме внимание: това нарушава стратегическия баланс в света", продължи той. Елементи на американската ПРО се появяват в Аляска, в Южна Корея и т.н. "Това е предизвикателство за нас", отбеляза Путин.
Президентът изрази несъгласие с твърденията, че Русия едностранно милитаризира Курилските острови, за които претендира Япония, и добави, че това е просто принудителен отговор на случващото се в региона. Ако утре Северна Корея обяви, че спира всички изпитания и прекратява ракетната си програма, изграждането на американската ПРО ще продължи под друг предлог или въобще без предлог, каза той.
Русия отчита и факта, че ако някога тези острови минат под японски контрол, на тях могат да бъдат разположени американски войски, защото такава възможност произтича от американско-японския договор и от протоколите към него. "Те не ни ги показват, но ние, общо взето, знаем съдържанието им. Не искам сега да влизам в детайли, макар че тези детайли са ми известни, но възможност за разполагане на американски войски на тези територии съществува", каза руският държавен глава.
"Ние не знаем как ще се развива ситуацията - това не зависи от нас, не ние сме инициатори на този процес. При това положение дори и теоретично да предположим, че днес всичко е добре, то утре там може да се появят някакви бази или елементи на същата тази ПРО, а това е абсолютно неприемливо за нас", каза той.
Според него демилитаризацията на Курилските острови е възможна само в случай, че аналогични мерки бъдат предприети и от другите страни в региона. "Трябва да помислим за намаляването на напрежението в целия регион", изтъкна Путин.