Велико Търново се преклони пред Христо Ботев и героите, загинали за България

Мисия

02-06-2017, 15:26

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов

Велико Търново се преклони пред героизма на великия Христо Ботев и на славните мъже и жени, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение. По традиция, точно в 12,00 ч. двуминутен сиренен вой прозвуча в старопрестолния град в памет на големия български поет и революционер. С рецитал пред паметника „Майка България” учениците Любослава Петрова, Велика Йорданова, Михаела Романова и Живко Бабачев припомниха за живота и делото на Христо Ботев, чиято гибел настъпва преди 141 години.

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеноиконом Славчо Иванов. Последва военен ритуал, а от името на кмета на Велико Търново венци и цветя в знак на признателност към Ботев и българските герои поднесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Същото сториха представители на институции, на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”, на училища, сдружения, организации, народни представители, общински съветници, жители и гости на града.

Организатори на честването бяха Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново, Великотърновска света митрополия. Курсанти отдадоха чест на българските герои и положиха цветя пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите за България.