Специален гост на филмовия фестивал „Златната липа“ ще бъде голямата актриса Гинка Станчева

Водещ на церемонията по откриване на петото издание ще бъде актьорът Димо Алексиев

Петото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа’2017“ ще бъде открито в събота от 17,30 часа с бляскава церемония, чието начало ще започне пред западния вход на сградата на Държавна опера Стара Загора. Тази година специален гост на феста ще бъде голямата българска кино и театрална актриса Гинка Станчева. На нея ще бъде връчена статуетката „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Преди това да се случи, зрителите в залата ще си припомнят едни от най-славните години на българското кино с няколкоминутен клип с кадри от филми с участието на Гинка Станчева.
Церемонията по откриването ще започне с шествие от известни български киноактьори, водено от мажоретен състав на Центъра за подкрепа и личностно развитие и духовия военен оркестър на Втора тунджанска бригада. То ще тръгне от площада пред общината и ще премине по бул. „Митрополит Методий Кусев“ до сградата на операта. Там ще ги очаква червеният килим, на който ще бъде отслужен тържествен водосвет за всички организатори, участници и гости на фестивала. Снимки с известните ни актьори ще могат да си направят всички, дошли да присъстват на церемонията по откриването на „Златната липа'2017“. И тази година Община Стара Загора осигури напълно свободен и безплатен вход, през всички дни до 7 юни, на прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програма на фестивала в залите на оперния театър и Регионалната библиотека „З. Княжески“.
Водещ на церемонията по откриване на петото издание на „Златната липа“ ще бъде актьорът Димо Алексиев. Той и директорът на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, ще представят авторитетното международно жури, председателствано тази година от актьора Владимир Пенев.
Джаз вариациите на военния оркестър под диригентската палка на капитан Цветомир Василев и песните на актьора-певец Орлин Павлов ще допринесат за градуса на празничното настроение в залата. В музикалната програма ще се включи и уникалната вокална студия „Траяна глас“ с ръководител Лиляна Дойчева. Стартът на „Златната липа“ за първи път ще бъде даден с прожекция на български филм – „12 А“. Негов режисьор е Магдалена Ралчева, сценарист Николай Колев, главната роля изпълнява Радина Кържилова.
На следващия ден, неделя, в 12 часа, своя „звезда“ в Алеята на липите западно от операта ще открие Гинка Станчева. Голямата актриса ще посади и своя липова фиданка така, както направиха и предишните носители на специалната награда на фестивала за цялостен принос в киното – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов и Татяна Лолова.
С откриването на фестивала в събота започва 5-дневният киномаратон в Стара Загора. Ще бъдат представени общо 42 европейски ленти, произведени през 2016 година. 9 от тях ще се състезават в конкурсната програма на фестивала.

Кой филм в колко часа и къде ще се прожектира може да научите от сайта на „Златната липа“