Ватиканът отправи послание на приятелство и солидарност с исляма по повод Рамазан

От Светият престол призоваха християни и мюсюлмани да пазят околната среда и планетата

В послание до ислямския свят по случай Рамазана Ватиканът призова днес християни и мюсюлмани да опазват околната среда и планетата - "нашия общ дом", предаде Франс прес.
"Никой, нито една нация или народ, не може да налага изключително своето разбиране за планетата", се казва в текста, огласен ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли своята страна от Парижкото споразумение за климата.
Посланието, подписано от кардинал Жан-Луи Торан, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог, уверява мюсюлманите в солидарността на католическия свят с тях по време на Рамазана. То приканва изповядващите двете религии, както и цялото човечество, да започнат "нов диалог за начина, по който градим бъдещето на планетата".
"Екологичната криза е възвание за дълбока вътрешна промяна", пише в посланието, което цитира папа Франциск и енцикликата му, посветена на опазването на околната среда, "Лаудато Си" ("Хвала Тебе").
От 1967 г. Ватиканът всяка година отправя послание на приятелство и солидарност с исляма по повод Рамазана.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия