В кои страни годишният отпуск е най-дълъг и къде е България?

Размерът обикновено се отнася до заетост на пълно работно време и петдневна работна седмица

С настъпването на топлите месеци служителите започват да обмислят как да изразходват най-пълноценно платения си годишен отпуск. Не всички хора по света обаче разполагат с еднакъв брой полагащи се дни за почивка, тъй като в отделните държави размерът им варира.

В класацията, публикувана на онлайн енциклопедията Wikipedia, са събрани дните за минимален отпуск от работа на един служител в различните държави, като тук е включен размерът на правото на платен отпуск и официалните празници, пише money.bg.

Някои компании могат да предлагат по договор повече време в зависимост от сектора, в който оперират. Дружествата и законът могат също да се различават по отношение на това дали официалните празници се броят като част от минималния отпуск, или не.

Размерът обикновено се отнася до заетост на пълно работно време и петдневна работна седмица, като в повечето държави официалните празници се плащат на служителите.

Също така в повечето страни има допълнителни плащания за отпуск по майчинство и за болнични, които не влизат в този списък.

Най-много дни само за платен отпуск при петдневна работна седмица имат служителите във Великобритания, където се полагат общо 28 дни. Следва Австрия, която страна дели една позиция с държави като Дания, Финландия, Франция, Норвегия, Швеция, където платеният отпуск от работа е в размер на 25 дни.

Общо платената почивка в Камбоджа е най-дълга - цели 42 дни. 15 дни са отредени за индивидуална почивка, а 27 са платените официални празници. Втора в списъка е Грузия с 39 дни, от които 24 дни е полагаемият отпуск за почивка, а официалните празници са в размер за 15 дни.

Челната тройка в това отношение оформя Австрия с общо 38 дни, като на служителите се полагат 25 дни платена почивка от работа и 13 официални празника.

В топ 10 влизат още Малта, източноафриканската Мавриций, Буркина Фасо, Сирия, Танзания, Йемен и Андора, при които дните варират от 36 до 38.

В България платеният годишен отпуск е 20 дни, като официалните празници са 12. Това прави общо 32 дни, в които се почива. Страната ни дели по този показател едно място с държави като Армения, Италия, Русия и Албания.

В най-голямата европейска икономика Германия годишният отпуск е 20 работни дни, но жителите на страната имат 9 национални празника. Така германските служители почиват по-малко от нас - общо 29 дни. А страната дели едно място с Ирландия и Украйна.