САЩ: Прекратяване на отношенията с Катар няма да повлияе на борбата с тероризма

Свят

05-06-2017, 11:35

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири арабски държави прекратиха отношенията си с Катар

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Йемен и Бахрейн прекратиха дипломатическите си отношения с Катар

Решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар няма да се отрази сериозно на борбата с „Ислямска държава”. Това казаха държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, съобщава CNBS.

„Не очаквам това да има някакво сериозно значение за общата ни борба с тероризма в регионален и глобален план”, коментира Тилърсън пред репортери в Сидни след среща между министрите на външните работи и отбраната на Австралия и САЩ. Tой призова страните, членуващи в Съвета за сътрудничество в Залива, да изгладят различията си.

Координираното прекъсване на дипломатическите отношенията е драстична ескалация на споровете около подкрепата на Катар за най-старото ислямистко движение в света – „Мюсюлмански братя”. Доха е обвинявана и че подкрепя дневния ред на Иран – главния съперник на тези арабски държави в региона.

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция обяви днес, че прекратява участието на Катар в общата военна операция срещу бунтовниците хуси, установили контрол над голяма част от територията на Йемен пред телевизия Ал Арабия.