Лекари настояват за разрешаване на проблема с изоставените от роднини пациенти

Подобни случаи не са рядкост, алармират от УМБАЛ - Бургас

52-годишен мъж с ампутиран крак е поредният случай на пациент, изоставен от роднини на грижите на медиците в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Въпреки че от лечебното заведение са издирили  неговата сестра, тя писмено се е отказала да носи отговорност за болния. Така цялата тежест по оформянето на документацията за преместването му в социален дом пада върху лекарите и медицинските сестри. За тях това е непривична дейност, която обаче често им се налага да вършат, съобщават от ръководството на лечебницата.

„Мъжът, който страда от диабет, се е приютявал в карана във Ветрен. Негов приятел го е заварил в безпомощно състояние, с почернял от гангрена крак и веднага е бил транспортиран в болница. За да спасим живота му, се наложи ампутация”, споделят лекарите  от Клиниката по съдова хирургия.  

„Пациентът няма  нито месечен  доход, нито здравни осигуровки, нито  личен лекар, който трябва да го  представи пред ТЕЛК. И разрешаването на този казус се пада на нас. С колегите повикахме специалист, който да го консултира, за да може да се яви пред ТЕЛК. Така болният  може да получи социална пенсия и да постъпи в дом, където да се грижат за него”, казват от Клиниката по съдова хирургия. 

Подобни случаи не са рядкост и в останалите  отделения на УМБАЛ Бургас като някои от изоставените пациенти остават със седмици, дори и с месеци, а престоят им е изцяло за сметка на лечебното заведение.  Затова лекарите призовават да  има облекчена процедура и Агенцията за социално подпомагане да може да поеме пациентите по-бързо.