Хакери от руското военно разузнаване са се опитали да проникнат в компютърни системи за изборите в САЩ

Жена бе арестувана за изтичането на тази информация

Хакери от руското военно разузнаване са се опитали да проникнат в компютърните системи, обезпечаващи произвеждането на президентските избори в Съединените щати през ноември. Това твърди американската интернет медия "Интърсепт"цитирана от БТА, като се позовава на свръхсекретен доклад на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, предадоха световните агенции.
Американските власти междувременно арестуваха жена, работеща за фирма, подизпълнител на министерството на отбраната, във връзка с изтичането на тази поверителна информация.
Според документа на АНС с дата 5 май руските хакери били взели на мушка в продължение на няколко месеца до изборите през ноември частни компании, които съставяли избирателните списъци или поддържали изборните компютърни системи. Те освен това изпратили в навечерието на вота на 8 ноември имейли "капани" на над 100 представители на местните изборни власти с цел кражба на информация.
Според американската онлайн медия тези операции са били тясно свързани с руското военно разузнаване ГРУ.
Документът, който бе публикуван в интернет от "Интърсепт", не казва дали руската хакерска операция е дала отражение върху резултата от президентските избори в САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Той обаче навежда на мисълта, че руските хакери са проникнали в американските изборни системи по-дълбоко, отколкото се смяташе досега.
Разузнаването на САЩ отказа да коментира въпроса.
Американските разузнавателни агенции публично твърдят, че руските хакерски атаки по време на предизборната кампания не са се отразили на изхода от надпреварата, посочва Франс прес. Те обаче обвиняват Русия, че се е опитала да дискредитира демократката Хилари Клинтън, която впоследствие загуби от кандидата на републиканците Доналд Тръмп.
Конгресът на САЩ води разследване за евентуален таен сговор между щаба на Тръмп и Москва.
Разкритията на "Интърсепт" идват броени дни преди очакваното с голям интерес изслушване в четвъртък в Сената на уволнения внезапно от Тръмп бивш директор на ФБР Джеймс Коми за предполагаемата руска намеса в изборите.
Междувременно американското министерство на правосъдието съобщи, че на жена, работеща за частна фирма, подизпълнител на Пентагона, са били повдигнати обвинения за изпращане на класифицирани материали на медийна организация.
25-годишната Риалити Лий Уинър е била арестувана на 3 юни.
Въпросната медийна организация бе идентифицирана от източници на Ройтерс именно като "Интърсепт". Съобщението на правосъдното министерство дойде по-малко от час след публикуването на доклада.
Това е една от първите конкретни мерки на правителството на Тръмп срещу изтичането на информация в медиите, отбелязва Ройтерс.