Партията на Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство на изборите

През април Мей свика предсрочни избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство преди преговорите с ЕС за Brexit

Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство на националните избори, сочи прогноза на компанията "ЮГав", предаде Ройтерс.
Консерваторите ще получат 42 процента от гласовете, което се равнява на 302 мандата в 650-местната долна камара на парламента. Опозиционната Лейбъристка партия ще остане след нея с 38 процента и 269 мандата, сочат данните от проучването на "ЮГав".
През април Мей свика предсрочни избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство преди преговорите с ЕС по излизането на Великобритания. Към онзи момент тя реазполагаше с 330 места в долната камара.
В хода на предизборната кампания данните от социологическите проучвания силно се различаваха едни от други, като в общи линии в тях се прогнозираше преднина за консерваторите някъде в диапазона от 1 до 12 процента. Според една от прогнозите Мей ще има мнозинство от 64 мандата.