Откриват изложба „Накитите на българката- традиции в нов облик“

На 9 юни от 19:00 ч в Двореца

Изложбата ще представи автентична експозиция с традиционни накити  и носии на българката от  Добруджанската етническа територия. Реплики-ювелирно изкуство от епохата Българското възраждане  и интерпретация на българския фолклор в накити със съвременен модерен дизайн.  Посетителите ще видят атрактивна колекция, изработка на накити –уникати от български майстори. Бижута от естествена кожа- филигранна декорация, атрактивни бижута от рог,  бижута-витражно стъкло и кристал, шалове и аксесоари от естествена вълна -днес задължителен елемент в облеклото  на модерната, елегантна българка, жена със стил и индивидуалност.

   Предоставените от „Етнографска къща Балчик“  женски носии и украси -  трепки, прочелници, пафти, колан  и гривни са  автентичн. Красивите стари български носии и  накити се превръщат в разказвачи за живота на възрожденските българи.

  

Варненските майстори на художествени занаяти, които носят духа на отминали епохи и новаторството на нашето съвремие, представят в настоящата изложба своето творчество. Творбите носят посланието на древните занаяти, запазили са тайната сила на въздействие - естествени материали, ръчна изработка, вложена позитивна енергия. Топлината и вълшебната сила на майсторите, усещането за магичната нишка от сърцето към сръчността на ръцете, прелива в свободата на творческия дух.

 

Автори: Фамилия Фотеви - обработка на кожа, уникати бижута и аксесоари

                Хари Борисов - бижута, ювелирна колекция рог и седеф

                Диана Раданова - авторски бижута от топено стъкло.

                Веселинка Кръстева  - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц

               Силвия Стоянова - аксесоари, накити от вълна-плъсти, филц.

 

Експозицията е подредена в Галерия  "ТУНЕЛА", вила "ТИХОТО ГНЕЗДО" на  ДКИ КЦ "ДВОРЕЦА" и ще остане там до 24 юни.