Система за охлаждане на въздуха монтираха в Приюта за бездомни животни в Пловдив

Мисия Пловдив

09-06-2017, 09:21

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Технологията използва водна помпа и специални дюзи

В приюта за бездомни животни в Пловдив е монтирана и пусната в експлоатация система за охлаждане на  въздуха  чрез водна мъгла (Мъглуващи системи/пръскалки). Това съобщи директорът на ОП “Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев.

Технологията използва водна помпа и специални дюзи ( пръскалки ), които превръщат водата във водна мъгла с микрокапка до 0.08 микрона. Именно тези микрокапки поглъщат топлинната енергия от въздуха и се изпаряват. Когато тази финна водна мъгла се изпари, тя отнема от температурата на въздуха, като я понижава с до 10°C и се получава свеж бриз. Колкото по-горещ и сух е обкръжаващият въздух, толкова по-интензивно е изпарението, a съответно и охлаждането. По този начин се осъществява едно ествествено саморегулиране на температурата в зоната на изпарение на мъглата.

Полза от охлаждането с водна мъгла:

 -понижава температурата с до 10°C;

 -филтрира околния въздух, при свободното падане микрокапките на водната мъгла увличат със себе си всички частици от околното пространство;

 -предпазва от летящи насекоми. Насекомите избягват водната мъгла, защото микрокапките полепват по техните крила;

Охлаждането с водна мъгла ( Мъглуващи системи/ пръскалки) е много по-ефективно и енергоспестяващо от всички останали системи за охлаждане на открити пространства.