Започва кандидатстудентската кампания на филиала във Велико Търново на Варненския медицински университет

Мисия

10-06-2017, 10:34

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тестът по биология ще е на 18 юли

Кандидатстудентската кампания на филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново стартира на 12 юни. Приемът на документи за специалностите медицинска сестра и акушерка ще продължи до 26 този месец, включително и в събота.Учебното заведение ще направи отново прием на документи в интервала 11-15 юли, обясни заместник-директорът Даниела Тасева. Тя уточни, че кандидатстудентският изпит ще е на 18 юли – тест по биология. За желаещите се организира и подготвителен курс на 8 и 9 юли с продължителност 20 учебни часа. На него ще се акцентира на най-важното от материала по биология в курса на обучение. Според Даниела Тасева интересът към специалностите акушерка и медицинска сестра във филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново тази година е по-голям. Той  е започнал още с провеждането на Дните на отворени врати през март. От средата на май обажданията за уточняване на подробности се увеличава. Практика е условията да се коментират на срещи и в учебното заведение. 
  „Стремим се да показваме и привлекателната страна на тези професии, защото те съпътстват човешкия живот от раждането до последните дни. Надяваме се повече млади хора да ги оценят, защото има голям дефицит на такива кадри в системата на здравеопазването. Според учебния план половината от обучението е практическо. Използваме базите на областната болница „Д-р Стефан Черкезов”. За акушерките АГ-отделението и неонатологията. Студентите от специалността медицинска сестра карат практиката в базисните отделения на МОБАЛ във Велико Търново – вътрешно, хирургично и педиатрично”, сподели Даниела Тасева. Тя обясни, че бъдещите медицински сестри от втори курс вече посещават и кабинети в доболничната помощ, както и детски и социални заведения. Целта е на терен да научат не само повече за медицинските манипулации, а и за другите аспекти на професията на медицинската сестра. 
  Курсът на обучение за специалностите акушерка и медицинска сестра е четиригодишен. Завършилите го получават образователно-квалификационна степен бакалавър. „Това им дава възможност да надграждат в магистърски програми, свързани с управлението на здравните грижи и в други направления”, каза още Даниела Тасева. Тя припомни, че студентите от филиала във Велико Търново редовно участват в здравни кампании. Добър партньор на колежа е и Регионалната здравна инспекция в старата столица.