След поройните дъждове положението в община Ген. Тошево се нормализира

Най-тежка е ситуацията в с. Росен

На места в общината са отчетени повече от 120 л/кв.м дъжд. Това е основната причина за наводнените стопански дворове и компрометирана пътна инфраструктура, според комисия, която огледа рано сутринта засегнатите райони, съобщават от общината.
През изминалото денонощие на територията на община Генерал Тошево се регистрираха значителни по количество валежи. Селата в западната част на общината, където теренът е хълмист и има няколко „невралгични” водосборни места, бяха откъснати от общинския център за няколко часа. Причина за това е била вълна с височина 1,5 – 2 метра на входа на с. Изворово, която е заляла републикански път III 2903. След спиране на валежите, в късните часове вчера, е изпратена техника, която е разчистила пътя и в момента нормалното движение е възстановено. Паралелно с това, благодарение на адекватната намеса на Пожарна безопасност и защита на населението в района са евакуирани двама пътници от аварирал автомобил, които по-късно са настанени да нощуват в Генерал Тошево. Издърпан е и друг аварирал автомобил.
Огледът по населени места днес констатира, че най-тежко е положението в с. Росен. Там има 5 къщи с наводнени стопански постройки и път, който е отнесен и достъпът до къщите с лек автомобил е невъзможен. Изпратена е специализирана техника, за да разчисти засегнатите отсечки в селото. В съседното село Красен положението след пороя е нормално, за което съществена роля има превантивното почистване на дерето на река Красенска през 2016 година. Състоянието на язовир Дрян също е нормално, но е под постоянното наблюдение на концесионера и хидроинженера – оператор на язовирната стена. Главният път в с . Изворово вече е почистен от наноси, но част от вътрешната улична мрежа е силно компрометирана. Силно засегнати са и селата Преселенци, Писарово и Горица. В Преселенци, за втори път в рамките на седмица вълна залива дворовете и стопанските постройки в ниската част на селото. От утре по него ще започне работа земекопна техника, която ще разчисти терена. В с. Горица е наводнена част от кметството и една къща, а в с. Писарово вълна е нарушила целостта на асфалтовото покритие на една от улиците.
Предвид обстоятелствата и значителните материални щети, със заповед на кмета е сформирана комисия, която ще отправи искане за финансова помощ към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. До получаването на отговор от комисията Община Генерал Тошево ще предприеме мерки по най-неотложните аварийно възстановителни работи.