Столтенберг призова за по-активно участие на Канада в мисиите на НАТО в Европа

Подходът на НАТО към Русия е в две насоки - "отбрана и диалог"

НАТО очаква от Канада да участва по-активно в операциите на алианса в Европа. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщава СиБиСи. "Не можем да кажем с точност какви мисии и операции ще осъществяваме след пет-десет години, но сега ни е необходимо по-голямо канадско присъствие в Европа", каза той.

Столтенберг припомни, че канадски войници участват в няколко европейски мисии на алианса, но изрази надежда, че Канада ще засили участието си в операциите на западния съюз.

Тази седмица бе съобщено, че батальонът на НАТО в Латвия под командването на Канада, ще бъде сформиран до 19 юни т.г. Числеността на батальона ще бъде около хиляда войници от Албания, Канада, Испания, Италия, Полша и Словения. В сряда министърът на отбраната на Канада Харджит Саджан обяви, че страната ще увеличи със 70 на сто разходите си за отбрана през следващите десет години.

Генералният секретар посочи, че алиансът засилва присъствието си не само в балтийските републики и Полша, но и в Румъния и България, защото "Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Източна Европа".