Голямата награда от хоровия фестивал "Черноморски звуци" взе "Аве музика" от Украйна

В надпреварата се включиха повече от 600 певци

Голямата награда за цялостно представяне в Седмия хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик взе "Аве музика" от Украйна. Съставът от Одеса с диригент Сергий Савенко си тръгва от Балчик с позлатената статуетка на фестивала и най-голямата парична премия. Младежите от "Аве музика" са водачи и сред смесените хорове. 
Много енергия и високо вокално майсторство демонстрира Мъжкият хор на Естонската академия на науките, който си тръгва от Балчик като победител в категория еднородни хорове и носител на специалния диплом от Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор. 
Съставът на Яна Делирадева - хор "Детска китка" от Пловдив, и "Перпетум мобиле" от Литва, воден от Беата Кижаускиенер, си разделиха призовото място в категория "Детски и младежки състави". 
Децата на Яна Делирадева получиха диплом и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнението на песента "Кукери" от Филип Павлов. Ръководителката на "Детска китка" взе приз от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство. 
Специалната награда на НЧ "Паисий Хилендарски 1870" за опазване и развитие на хоровата традиция в българския фолклор отиде при хора на Ансамбъл "Гоце Делчев" от София с диригент Марек Дяков. 
Фестивалът „Черноморски звуци“ се проведе в рамките на четири дни на сцените на НЧ „Паисий Хилендарски“, Мелницата, Двореца, сцена „Мистрал“ и беше закрит тази вечер в центъра на Балчик с участието на 22 хорови състава от 10 европейски държави. Събитието, в което се включиха повече от 600 певци, бе предавано на живо през всичките фестивални дни.